20.-23.9.2004  Retki Viroon ja Latviaan

Marttojen alkuperäisessä toimintasuunnitelmassa oli retki Baltian maihin, mutta lopulta kuitenkin Liettua jäi matkakuvioista pois kokonaan.   Matkakohteina olivat näin ollen  Viro ja Latvia. Virossa  (Pärnussa) yövyttiin yksi yö ja Latviassa  (Riiassa) kaksi yötä. Matkan järjestelyistä huolehti matkailumarttamme "Keetta" ja automatkan osuus kuljettiin Simolan linja-autolla. Pyhämaan marttoja oli retkellä  vain 10  ja ulkopuolisia 22.

Helsingin sataman terminaalissa laivaan pääsyä odottelemassa

Pärnu

Iltakävelyllä Pärnun kävelykadulla  ja kävelylenkin jälkeen istahdettiin iltakahville. 

Riika

Euroopan suurin hirsirakennus  "LIDO",  jossa on mm. ruokailumahdollisuus
ja samassa yhteydessä  on lapsille huvipuisto.

Näkymiä Väinäjoen takaa

Riian kaupunkia

Paluumatkalla laivassa

Sadonkorjuun kiitosjuhla 17.10.2004

Tänä vuonna sadonkorjuun kiitosjuhlan järjestivät Pyhämaan martat ja matit yhdessä seurakunnan kanssa. Juhlan aattona koristelimme kirkon ja seurakuntakodin erilaisilla maan tuotteilla ja syksyisellä väriloistolla sekä teimme tarjoiluun liittyviä valmisteluja. Kotiseutuyhdistys antoi komeat ruislyhteet ja viljaa koristelun rekvisiitaksi  elintärkeän  leivän symboolina.

Sadonkorjuun kiitosjuhlan aloitimme jumalanpalveluksella, jonka toimittivat khra Juhani Kapiainen, kanttori Ari Stenman ja suntiona oli Ari Luotonen. Tekstinlukijana oli Jorma Jalava ja lukukappaleiden välissä Kukon pojat lauloivat  "Kukkonsa" eli kanttorin johdolla. Marttojen edustajat toivottivat kirkkoon tulijat tervetulleiksi.

Kirkkoväki toi "sadon" mukanaan seurakuntakotiin.

Yhdistyksemme puheenjohtaja toivotti juhlaväen tervetulleeksi ja sen jälkeen veisattiin ruokavirsi ja khra Juhani Kapiainen hiljensi väen ruokarukoukseen

Juhlavieraita oli n. 60, joille tarjosimme ilmaisen aterian ja kahvit. Ruokana tarjosimme palsternakkasosekeittoa, sämpylöitä, saaristolaisleipää, levitettä ja sitruunavettä, Jälkiruokana oli uuniomena vaniljakastikkeen kera. Ohjelman päätyttyä tarjosimme vielä kahvia ja porkkanakakkua.

Ruokailun jälkeen omenakirurgi Raimo Oksanen esitelmöi omenan historiasta sanoin ja kuvin. Yleisö esitti kysymyksiä ja sai myös nasevat vastaukset  esitelmöitsijältä. Ohjelmaan kuului myös yhteisesti laulettu "Marttalaulu", jonka jälkeen puheen piti khra Juhani Kapiainen. Ohjelma päättyi virteen 575 ja sen jälkeen  tarjottiin kahvit porkkanakakun kera.

Kahvin jälkeen  seurakuntakodin uudessa osassa  Terttu Peltonen  esitteli ja maistatti Lokalahden Luomumyllyn tuotevalikoimaa.  Tuotteita sai myös ostaa. Raimo Oksanen myi omenapuiden  taimia ja antoi neuvoja omena-asioita kyseleville sekä tunnisti nähtäväksi tuotuja omenalajikkeita. Martojen omalla myyntipöydällä oli tarjolla monenlaisia kotitekoisia mehuja, hilloja, hyytelöitä ym.

Syksyn kauneus - värien sinfonia on kuin ylistys Luojalle, kasvun ja sadon antajalle. Samalla se on kuin hyvästijättö menneelle kesälle luonnon valmistautuessa talvilepoon: voimien keräämiseen uutta kasvua ja satoa varten.