Ikäihmisten retki Vehmaalle 29.9.2005

Pyhämaan kunta on aikoinaan saanut Amerikasta merkittävän rahatestamentin, jonka pääoman korkorahoista puolet on määrä käyttää pyhämaalaisille koululaisille ja toinen puoli pyhämaalaisten vanhusten virkistäytymiseen. Testamentin tekijä on Pyhämaasta Amerikkaan muuttanut Ella Maria Elonen, josta johtuen   rahasto nimettiin "MARIA-rahastoksi".

Pyhämaan kuntaliitoksesta lähtien Salme on hoitanut vanhusten osuuden käytännön järjestelyt  ja eläkkeelle siirtymisestä lähtien on sovittu, että homma hoidetaan Pyhämaan Marttayhdistyksen nimissä. Ikäihmisille on järjestetty uimahallimatkoja kevät- ja syyskaudella ja joulukukkatervehdykset on hoidettu vuosittain.

29.9. 2005 järjestimme ikäihmisten retken Vehmaalle.  Retkelle osallistui 37 henkeä.

Retken ensimmäinen tutustumiskohde oli  Vehmaan museo ja kivityömuseo.

 

Toinen tutustumiskohde oli Riittiön savitalo

Riittiön maatilan maatalouden liitännäiseksi ja erikoisuudeksi on kehitetty savirakentaminen. Tilalle on rakennettu matkailukohde, jossa on savinen savusauna oleskelutiloineen,  majoitusrakennus ja keittiö- ja kokoontumistilarakennus. Seinät on rakennettu savesta, oljesta, hiekasta ja hevosen lannasta.  Tilalla on kehitetty myös "ympäristöystävälliset" harmaat saviset lattialaatat, josta tila on saanut ympäristötunnustuspalkinnon. Savituvassa nautimme maukkaat aamiaiskahvit täytettyjen sämpylöiden kera.

 

 

Kolmas tutustumiskohde oli Rautila-keskus

Rautila-keskuksen tunnemme menneiltä vuosilta Vehmaan maatalousoppilaitoksena.  Kiinteistön omisti jonkin aikaa Uudenkaupungin kaupunki, mutta tällä hetkellä se on Vehmaan kunnan omistuksessa.  Nykyään laitos toimii erilaisten kurssien ja näyttelyiden pitopaikkana. Opas oli meitä vastassa ja  kertoi, mitä toimintaa missäkin rakennuksessa nykyään on. 

Pajatoimintaan tutustuminen

Rautila-keskuksessa pääsee näkemään oikeaa pajatoimintaa  eli sepän työssään. Lisäksi viereisessä huoneessa voi seurata korusepän työskentelyä. Puheenjohtajamme Irma oli ottanut asiakseen teettää pääsiäisvaelluksessa tarvittavan  ristinpuun  naulan. Saimme seurata naulan syntymistä ja komea naulan siitä tulikin!   

Tutustuminen  raumalaisiin tilkkutöihin sekä vehmaalaissyntyisen Jussi Vikaisen veistoksiin

Jussi Vikainen on tehnyt lukuisan määrän mm. erilaisia  sankaripatsaita ym patsaita ja veistoksia. Näyttelyssä olevat patsaat  olivat pääasiassa kipsistä tehtyjä malleja. Tilkkutyöt puolestaan olivat pääosin Rauman suunnan käsityötaitureiden luomuksia.

Retkipäivän ruokailu

Lopuksi nautimme maukkaan aterian Rautila-keskuksen ruokalassa.

Lopuksi tutustuimme Vehmaan kirkkoon

Vehmaan kirkkoherra Arto Vuorenojan opastuksella tutustuimme Vehmaan kirkkoon ja sen ympäristöön. Pakuumatkalla poikettiin vielä Askondin leipomon myymälästä  hankkimassa kotiinviemisiä ja sitten tyytyväisinä suoraa päätä kotiin.  Kaikki tuntuivat olevan varsin tyytyväisiä retkipäivään.