2.7.2006 Pyhämaa-Päivä

Perinteinen Pyhämaa-Päivä juontaa juurensa yli 30 vuoden takaa, jolloin Pyhämaan nimikkopäiväksi valittiin Pietarin päivä ja sovittiin, että Pyhämaa-Päivä järjestetään Pietarin päivää lähimpänä olevana sunnuntaina. Tänä vuonnakin tämä perinnepäivä valkeni kauniiksi aurinkoiseksi kesäpäiväksi, joka oli saanut reilun 200-päisen väkijoukon liikkeelle.

Perinnepäivän valmisteluja 

Pyhämaa-Päivä on paikkakunnan kokoon ja väkilukuun verrattaessa melkoisen suuri tapahtuma, mikä vaatii onnistuakseen paljon myös erilaisia valmisteluja ruokailun, näytelmän, informoinnin ym järjestelyjen takia. Perinnepäivässä marttojen päävastuu on juhlalounaan valmistamisessa.  Emäntämarttamme Kirsti oli ruokajärjestelyjen pääemäntä, joka Ravintola Ruorista käsin toimitti pääosan ruoasta ja ruoka-aineista. Osan valmistivat martat juhlapäivää edeltävänä lauantaina srk-kodissa.

Juhlapäivän jumalanpalvelus arvokkaassa Uhrikirkossa

Pyhämaan kuuluisa Uhrikirkko täyttyi paikkakuntalaisten lisäksi lähiseutujen asukkaista,  entisistä pyhämaalaisista ja kesäpyhämaalaisista . Jumalanpalveluksen toimittivat kaksi yhdistyksemme "mattia": khra Juhani Kapiainen ja kanttori Ari Stenman. Suntiona toimi Ari Luotonen. Saarnan yhtenä ydinsanomana olivat Jeesuksen sanat tullimies Matteukselle: "Tule ja seuraa minua!"

Marttojen juhlalounas srk-kodissa

Pitojen valmistelussa lähtökohtana oli, että ruokailijoiden määrä olisi n. 200.  Arvio menikin lähestulkoon nappiin ja iloinen yllätys oli se, että ruokavieraita tulikin 210 eli eniten, mitä perinnepäivänä on tähän asti käynyt. Tämä on yhdistyksen kannalta erittäin kannustava luottamuksen ja kiinnostuksen osoitus. josta lämmin kiitos kaikille mukana olleille!  Juhlapäivän aamusta alkaen kymmenkunta marttaa oli häärimässä srk-kodissa, jotta pöytä on "koreana" ja tilat kunnossa, kun ruokailijoita alkaa saapua klo 11.   Uhrikirkossa päivystäjänä oleva Tarja-martta kävi ruokailemassa vähän etuajassa ja samalla katsasti, että "hyvin ovat pullat uunissa" ja muu väki voi tulla.

Keittiössä olivat töissä: päävastuullisena emäntänä Helena ja muita marttoja Lilja, Leena, Aila, Elma, Liisa, Taimi, Marketta, Anja ja Armi.  Lippujen valmistuksen ja myynnin hoiti Salme.

Jumalanpalveluksen jälkeen väki täytti ruokasalin ääriään myöten.  Ruokailuaika oli klo 11-13.

Rupu-teatterin ohjelmallinen pihatapahtuma Laihosen torpalla

Laihosen torpalla ohjelman järjestelyistä huolehti tänä vuonna "Rupu-teatteri" . Marttoja ja matteja oli järjestelyissä ja ohjelman suorittamisessa mukana 9. Kuva näytelmän esiintyjistä "Rupu-sakista"

Laihosen torpalla alkupuheen piti yksi mateistamme: khra Juhani Kapiainen. Yhteislaulua johti niin ikään matti  kanttori Ari Stenman. Tilaisuuden ohjelmalehtisen laulunsanoineen oli laatinut marttojen sihteeri Salme.  Runoja lausuivat Anita Lamminen  sekä martta  Laura Imppu.

Seuraavana ohjelmassa oli tauko ja juhlaväki pääsi tekemään ostoksia:  kahvia, juomia,  Kotiseutuyhdistyksen myyntituotteita sekä muilta myyntipöydiltä keramiikkatuotteita, leivonnaisia ja mansikoita. Väliajalla oli havaittavissa, että tunnelma oli leppoisaa  ja juttuporukoita syntyi sinne tänne. Kahvin keitti ja myi Sisko. Taimi oli tarjoilussa avustamassa.

Väliajalla Rupu-teatteri valmistautui näytäntöönsä. Teatteriesitys on jatkoa pari vuotta sitten Pyhämaa-Päivänä esitettyyn kuvaukseen Laihosen torpan elämänmenosta. Näytelmän alustavasta käsikirjoituksesta ja ohjauksesta on huolehtinut Irma Salo ja harjoitusten myötä puheenvuorot ovat muotoutuneet paljolti esittäjänsäkin suuhun parhaiten sopiviksi. Voinee sanoa, että näytelmä on "Rupu-sakin" omaa tuotantoa. Näyttelijöiden esittelypuheenvuorot sepitti Salme.

Esittelykierroksen jälkeen alkoi varsinainen teatteriesitys: hulvatonta, hauskaa huumoria, jossa kukin voi esiintyä omana itsenään ja sen kummemmin jännittämättä.  Kaikin puolin mukava tunnelma vallitsi myös yleisön keskellä: naurun puuskia ja taputusta kuin konsanaan ammattilaistenkin kuukausia kestäneiden harjoitusten jälkeen esitetyissä näytöksissä.  "Rupu-sakki" on niin tehokas ja asiansa osaavaa joukkoa, että harjoitteluaika mahtui pariin viikkoon!