Historia

Pyhämaan marttayhdistyksen perustaminen

helena s

Aloitteen yhdistyksen perustamisesta teki Taivassalosta kotitilalleen Heinäisiin muuttanut Helena Salonen (o.s. Viinikkala), joka aikaisemmassa asuinkunnassaan oli ollut mukana marttatoiminnassa ja innosti toiminnan aloittamiseen myös vanhassa kotikunnassaan.

Pyhämaassa Marttatoiminta-aatetta ei paljoakaan tunnettu. Mutta kipinä sytytti joukon aktiivisia naisia ja niinpä kaksikymmentä ennakkoluulotonta pyhämaalaista kokoontui VPK:n talolle perustavaan kokoukseen keväällä 1972. Silloinen Matti-pappimmekin oli mukana ja antoi siunauksen aloitettavalle toiminnalle. Lieneekö ollut enne sille, että yhdistyksessämme on lähes koko ajan ollut mukana kymmenkunta miesjäsentä eli Mattia.

Pyhämaan Marttayhdistys ry. perustettiin 16.3.1972 silloin vielä itsenäiseen, vajaan 900 asukkaan pieneen Pyhämaan kuntaan, joka n. 234:stä eri kokoisesta saaresta ja luodosta muodostuvana rykelmänä työntyy pitkälle Pohjanlahden helmaan meren aaltojen armoille.
Tämä Lounaisrannikon pikku kunta ponnahti hyvin pian koko valtakunnan uutisotsikoihin, sillä vuoden 1973 alussa Valtioneuvosto teki päätöksen Nesteen kolmannen öljynjalostamon rakentamisesta Pyhämaahan. Muutaman kuukauden kuluttua eli 28.4.1973 se teki päätöksen Pyhämaan alueen siirtämisestä Uuteenkaupunkiin 1.1.1974 lukien. Kuntaliitos toteutettiin, mutta öljynjalostamoa ei kuitenkaan rakennettu.

Näin ollen olemme Uudenkaupungin pohjoisin alue. Pyhämaassa kivikirkon kupeessa sijaitsee matkailullisestikin kuuluisa, arvokkailla maalauksilla koristeltu puurakenteinen 1600-luvun alkupuolella rakennettu uhrikirkko, jolle yhä tulee viikoittain lahjoituksia ja esirukouspyyntöjä eri puolilta maailmaa.

Pyhämaan kappeliseurakunta onkin meidän marttojen tiivis yhteistyökumppani ympäri vuoden. Hoidamme lähes pääsääntöisesti seurakunnan tilaisuuksien tarjoilut ja vastikkeeksi saamme käyttää seurakuntakotia korvauksetta omiin tilaisuuksiimme. Yhteistyö on sujunut molemmin puolin mallikkaasti jo yli 30 vuoden ajan.

Perustajajäsenet
Helena Salonen Helena Stenros Elma Isotupa
Maila Friberg Toini Luvejärvi Sisko Wellenius
Salme Leino Laura Imppu Maire Uusikartano
Kyllikki Laine MaritaViinikkala Kaarin Viinikkala
Impi Wellenius Soili Kiiskilä Helle Toukosalo
Lilja Imppu Inkeri Maila Aira Raitio
Martta Aivola Liisa Kuusinen

Marttaliiton terveiset toi Pyhärannan Marttojen Salli Kallio, joka toimi perustavan kokouksen puheenjohtajana. Kokouksen sihteerinä oli Salme Leino.
Ensimmäinen hallitus ja toimihenkilöt
Varsinaiset jäsenet:
Helena Salonen Kyllikki Laine Salme Leino Laura Imppu Lilja Imppu Helena Stenros
Varajäsenet:
Sisko Wellenius ja Helle Toukosalo
Puheenjohtajaksi valittiin Helena Salonen ja varapuheenjohtajaksi Kyllikki Laine.
Hallitus piti järjestäytymiskokouksensa perustavan kokouksen jälkeen samana iltana ja valitsi yhdistykselle
Muut toimihenkilöt: Sihteeriksi valittiin Salme Leino, rahastonhoitajaksi Helena Stenros, tilintarkastajiksi Aila Pöylä ja Toive Salminen ja varatilintarkastajiksi Aino Lehtinen ja Liisa Kuusinen.

Pyhämaan Marttayhdistys ry
Opetusministeriö hyväksyi 10.8.1973 Pyhämaan Marttayhdistyksen merkittäväksi yhdistysrekisteriin. Tuona vuonna Pyhämaan Marttayhdistys oli ensimmäinen Varsinais-Suomen alueella perustetuista yhdistyksistä ja järjestyksessä 127. Yhdistykseemme ei kuulu erillisiä martta-kerhoja. Marttaliiton organisaatiossa kuulumme Varsinais-Suomen Marttapiiriliittoon. Perustamisvuoden 1972 lopussa jäsenmäärä oli 53. Vuosien aikana määrä on vaihdellut 50 ja 100 välillä. Jäsenmaksun maksaneita jäseniä oli v. 2003 lopussa 51. Naisvaltaiseen jäsenistöön kuuluu myös kymmenkunta urhoollista miespuolista ”mattia”.

Marttatyöstä tänään
Niin Pyhämaassa kuin valtakunnallisestikin ongelmana on jäsenistön ikääntyminen ja sitä kautta jääminen pois yhdistystoiminnasta, eikä nuoria ole samassa määrin ollut liittymässä mukaan. Nyky-yhteiskunta tarjoaa runsaasti virikkeitä ja erilaisia toimintamahdollisuuksia, naiset ovat paljon enemmän kiireisessä ansiotyössä kuin esimerkiksi yhdistyksen perustamisen aikoihin, joten vapaaehtoiseen ja talkoohenkiseen harrastustoimintaan ei enää riitäkään jaksamista. Kokemus kuitenkin todistaa sen, että kyseisenlainenkin harrastustoiminta voi olla hyvä henkireikä, elämänmenon tasapainottaja ja näköalapaikka kiireen ulkopuolelle. Rohkaisemme vilpittömästi tulemaan mukaan järjestömme toimintaan.

Jäsenmaksu ja jäsenyyslajit
Marttajärjestössä tehtiin kertaheitolla ”remontti”: Vuoden 2007 alusta ovat voimassa valtakunnallisesti yhtenäiset jäsenmaksut ja samalla on toteutettu sääntöjen muutokset koko maassa.

Jäsenmaksun suuruus riippuu jäsenyyslajista. Jäsenmaksut voi katsoa Marttaliiton sivuilta. Yhdistys voi kutsua marttatoiminnassa ansioituneita kunniajäseniksi, joiden jäsenmaksun yhdistys maksaa. Kunniajäsenellä ei ole äänioikeutta. Yhdistyksellä voi olla myös kannattajajäseniä, joilla ei ole äänioikeutta. Yhdistyksen varsinainen jäsen voi liittyä toissijaiseksi jäseneksi toiseen marttayhdistykseen. jolloin hän maksaa tälle toiselle yhdistykselle 5 € ja jossa hänellä ei ole äänioikeutta. Marttaliitto hoitaa jäsenmaksujen keruun keskitetysti.

Toiminnasta
Marttatoiminnassa eri aiheiset martta-illat ovat eräänlainen perusrunko jäsenten kokoontumisissa. Iltojen aiheet vaihtelevat laidasta laitaan: on monenlaisia lyhytkursseja mm. ruoanlaitosta, kodinhoidosta, puutarha-alalta, kuntoilusta, terveydestä jne. Uudet, toteuttamiskelpoiset ideat ovat aina tervetulleita! Joulumyyjäiset huutokauppa-periaatteella ja käsityökilpailuineen olivat takavuosina merkittävä jokavuotinen perinnetapahtuma, joka oli myös yhdistykselle taloudellisesti tärkeä. Nykyään myyjäisten luonne ja taloudellinen merkitys ovat muuttuneet ja taloudellisesti tärkeämmiksi ovat tulleet monenlaiset tapahtumat ruokailujen ja tarjoilujen järjestämisineen.

Yhdistyksen omien tilaisuuksien ruokailu- ja kahvitarjoilujen lisäksi varsinkin Pyhämaan seurakunnan järjestämien tilaisuuksien tarjoilun martat ovat hoitaneet lähes pääsääntöisesti. Viikon päästä juhannuksesta vietettävän Pyhämaa-Päivän juhlalounas on suurimpia ja eniten työvoimaa vaativia vuosittaisia haasteita. Onneksi meillä on ”moottorina” erittäin ammattitaitoinen emäntämartta apujoukkoineen. Olemme järjestäneet retkiä ja virkistystapahtumia ikäihmisille ja yhdistyksemme on eri tavoin rahallisesti avustanut syöpälapsia, vammaisjärjestöjä ja Pyhämaan koululaisia. Vaatekeräyksellä on tuettu Pietarin katulapsia ja Kalkutan katulapsille on neulottu villapeitteitä Äiti Teresan toimintaan. Toivonsunnuntain tuotolla hankittiin TYKS:n nuorten syöpäosastolle CD-soittimia, äänitteitä ym. Afrikan naisten kehitysaputyötä tuettiin Burkina Faso-tempauksella.

Pikkukokkikurssit ovat olleet useina vuosina suosittuja. Myös erilaiset kilpailut (itse järjestetyt ja muihin osallistuminen) ovat mukana toiminnassa. Mm. vuonna 2003 Pyhämaan Martat voittivat eri yhdistysten välisen ”Pyhämaan Paula” – kilpailun, josta alla oleva kuva. Seuraavana vuonna järjestetyssä lasten leikkipuistovälinekilpailussa martat voittivat pajumajallaan ensimmäisen palkinnon. Vuoden 2006 kattauskilpailussa martat sijoittuivat kolmannelle sijalle.

Martat ovat olleet paljon monessa muussakin mukana. Toiminta on monipuolista ja olemme tyytyväisiä siitä, että aina haasteisiin on voitu vastata ahkerien ja palveluhaluisten aktiivisten marttojen ansiosta.

Toiminnasta vuosina 2004-2006 ja 2008 kuvien kera vanhoilta sivuiltamme.

Pauloja viisi panoraama